Emme tue täysin selainversiotasi. Voit jatkaa sivustomme käyttöä, mutta suosittelemme uudemman selainversion päivittämistä.
Luostikka on huippuvarusteltu vuokramökki. jossa KNX-taloautomaatiolla voidaan hallita mm. kaikkia valaisinryhmiä yhdessä tai erikseen.
Älymökki Ylläksellä

Älymökki Ylläksellä

Lapissa Ylläksellä sijaitseva Luostikka-niminen vapaa-ajanasunto on Tuomas Lehtosen ja hänen yhtiökumppaninsa Juha Halmeen vuonna 2009 rakennuttama vuokramökkipari.

Mökit ovat hyvällä maulla sisustetut ja viimeisen päälle varustellut. Monet vuokralaiset ovat ihastuneet asumuksiin niin paljon, että käyvät siellä säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Mökkeihin on asennettu KNX-taloautomaatiotekniikka, Lifedomus hallintalaitteistolla.

"Tämä järjestelmä on osoittautunut todella upeaksi. Ennen kaikkea sen monipuolisuus on osoittautunut suorastaan yllättäväksi", Tuomas Lehtonen kertoo ja jatkaa naureskellen: "Emme me varmastikaan ole edes hyödyntäneet järjestelmän kaikkia ominaisuuksia – niitä on niin paljon."

Luostikka-mökeissä hallittavissa ovat muun muassa pistorasioiden sähkönsyöttö, eri valaistusryhmät, koneellinen ilmanvaihto ja autojen lämmityspistokkeet. "Esimerkiksi valaistukselle voi tehdä erikseen vaikkapa yöasetuksen. Eli jos yöaikaan tarvitsee talossa liikkua, voi kytkeä valot vaikkapa vain puolella teholla. Lisäksi, kun mökissä on varmaankin 15 valaisinryhmää, joista suurimmissa on jopa neljä valaisinta, niin yhden kytkimen systeemi on todella kätevä. On todella käytännöllistä, että esimerkiksi laskettelemaan lähtiessä riittää, kun mökistä poistuessaan painaa yhdestä kytkimestä kaikki valot sammuksiin. Voi myös valita sytyttääkö valot vain alakertaan tai makuuhuoneisiin, ja niin edelleen."

"Emme me varmastikaan ole edes hyödyntäneet järjestelmän kaikkia ominaisuuksia – niitä on niin paljon."

Koska vapaa-ajanasunnot ovat vuokralaisten käytössä, on erittäin kätevää, että hallintalaitteisto toimii sekä suomen- että englanninkielisenä. "Aluksi järjestelmä on ollut joillekin hiukan haastava, mutta jälkeenpäin ovat sitä kyllä kaikki vuokralaiset kiitelleet", Lehtonen sanoo. "Esimerkiksi takan sytyttämistä helpottaa huomattavasti, kun takkakytkimellä voi asettaa hormit siten, että takka varmasti vetää."

Saunan etähallinta on jätetty järjestelmästä pois turvallisuuden vuoksi. "Niin, joillakin kun on tapana jättää esimerkiksi pyyhkeet kuivumaan kiukaan lähelle, niin totesimme, että kiukaan käyttö on turvallisempaa manuaalisesti", Lehtonen toteaa. Yhtä ominaisuutta hän kiittelee ylitse muiden: "On todella hienoa, että käyttöliittymää voi muokata jälkeenpäin. Muutimme juuri kytkimiä hiukan käytännönläheisemmiksi, kun ne oli aiemmin enemmän insinöörimäisesti suunniteltu. Tämä monipuolisuus ja muokattavuus on erinomaisen kätevä ominaisuus."

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä lähimpään edustajaasi