Taloautomaatio.fi - Ajatuksia sähkösuunnittelijalta
Ajatuksia sähkösuunnittelijalta
Pientaloissa sähkösuunnittelu jää monesti liian vähälle huomiolle. Usein asiakas kertoo minulle, että perustason sähkösuunnitelma on heille riittävä. Toiveena on helppo ja yksinkertainen suunnitelma ja riittävä määrä pistorasioita. Aivan! Sellaisiahan kaikkien sähkösuunnitelmien tulisikin olla! Kun otan puheeksi taloautomaation, asiakkaan huolena on vaikekäyttöisyys ja kallis hinta.
Ensimmäiseen huoleen, eli vaikeakäyttöisyyteen on helppo vastata: taloautomaatiolla saadaan aikaiseksi nimenomaan helppo ja toimiva ratkaisu. Perinteisellä sähköistyksellä asukas säätää aina erikseen jokaisen valon, jokaisen huoneen lämpötilan ja sopivan ilmanvaihdon. Taloautomaatiolla saadaan napin painalluksella ohjaukset kaikille järjestelmille kaikkialla talossa - aina tilanteeseen sopivalla tavalla. Edellä mainittujen lisäksi taloautomaatio integroituu saumattomasti kaikkiin muihinkin toiminnallisuuksiin, kuten esimerkiksi veden- ja sähkönsyötön hallinnointiin, verhojen ja markiisien ohjauksiin, energian mittaukseen sekä murto- ja palohälytinjärjestelmiin.
Rakennusprojektin edetessä syntyy usein myös tarpeita lisätoiminnallisuuksille esimerkiksi valaistuksen tai verhojen suhteen. Jos verhojen halutaan vaikkapa toimivan sähköllä korkeissa ikkunoissa, tarkoittaa se perinteisellä sähköistyksellä lisäkaapelointia ohjainpainikkeille. Taloautomaatiossa taas ovenpielessä olevan automaatiopainikkeen painikkeiden lukumäärä ei vaikuta kaapelointiin, sillä 2-osainen painike kaapeloidaan aivan samalla kaapelilla kuin 8-osainen painike. Toiminnallisuuden lisäykset hoidetaan ohjelmoimalla. Toisin sanottuna taloautomaatio joustaa suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa ja säästää siten myös työtunteja.
Toinen yleinen huoli on taloautomaatiosta aiheutuvien kustannusten määrä. Tottahan toki automaatiojärjestelmällä on kustannus. Ja se tulee kalliimmaksi kuin niin sanottu perinteinen sähköistys. Näen asian kuitenkin niin, että perinteinen sähköistys ja taloautomaatio ovat vaihtoehtoja toisilleen samalla tavalla, kuin vaikkapa lattiamateriaalit (muovimatto, laminaatti, parketti), joita löytyy monen hintaisia ja moneen makuun sopivia. Samoin on myös taloautomaation laita. Valtaosa suunnittelemistani kohteista sijoittuu hintahaarukkaan 50-80€/m2 taloautomaatiolaitteiden osalta. Mielestäni tuo on erittäin kohtuullinen investointi jo pelkästään arjen mukavuudesta, jonka taloautomaatio monipuolisuudellaan ja helppoudellaan tuo. Vastaan siis taloautomaatiota harkitseville: ei ole kysymys mistään liian monimutkaisesta tai tolkuttoman kalliista, ja pistorasioitakin saadaan varmasti riittävästi - niistä tärkeimmät vieläpä taloautomaatio-ohjaukseen liitettynä!
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä ja tule keskustelmaan kotisi sähkösuunnitelmasta!