Emme tue täysin selainversiotasi. Voit jatkaa sivustomme käyttöä, mutta suosittelemme uudemman selainversion päivittämistä.
Torstai 25. syyskuuta 2014
Taloautomaatiolla valoa pimeneviin iltoihin

Taloautomaatio.fi - Valoa pimeneviin iltoihin

Taloautomaatiolla valoa pimeneviin iltoihin

Taloautomaation eri käyttömahdollisuudet lisääntyvät jatkuvasti. Kun kotiin on asennettu KNX-taloautomaatio, on siihen helppo lisätä uusia toiminnallisuuksia tarpeiden muuttuessa. Seuraavassa muutamia hyödyllisiä vinkkejä taloautomaation viilaamiseen ja mahdollisuuksien hyödyntämiseen valaistussuunnittelun näkökulmasta.

Suomessa asuntojen valaistukselta vaaditaan paljon. Kun illat pimenevät ja luonnonvalo käy yhä vähäisemmäksi, voidaan oikeanlaisella valaistussuunnittelulla helpottaa huomattavasti jokapäiväistä elämää. Parhaimmillaan valaistusratkaisut palvelevat talon asukkaita niin hyvin, että esimerkiksi valon puutetta ei tarvitse erikseen miettiä. Kun tilanneohjaukset on määritelty eri tiloille ja vuorokaudenajoille, on valon määrä aina oikeanlainen.

Kun valaistuksen perusasiat huoneittain ovat kunnossa, kannattaa harkita liikeilmaisimien ja hämäräkytkinten käyttöönottoa. Sisätiloissa liikeilmaisimia kannattaa asentaa esimerkiksi vaatehuoneeseen tai varastoon, jolloin valonkatkaisijaa ei tarvitse etsiskellä pimeässä. Lisäksi liikeilmaisimia voi asentaa käytävätiloihin, jolloin yöllä liikkuminen talossa helpottuu. Tilanneohjauksilla voidaan määrittää valaistuksen taso kuhunkin vuorokaudenaikaan ja käyttötarkoitukseen sopivaksi. Esimerkiksi yövalaistus voidaan säätää toimimaan vain pienellä teholla, kun tarkoituksena on saada ainoastaan riittävästi valoa turvalliseen liikkumiseen.

Sisätilojen valaistussuunittelun lisäksi myös ulkotilojen valaistukseen kannattaa panostaa. Hyvin suunniteltu ja toteutettu ulkovalaistus tuo turvallisuutta ja säästää energiaa. Etenkin pihan valaisemisessa kannattaa harkita hämäräkytkimiä ja kello-ohjausta. Ideana on, että ulkovalot eivät pala jatkuvasti täydellä teholla, vaan ainoastaan silloin, kun niille on todellista käyttöä. Esimerkiksi kotiintuloa varten ulkovalot voi ohjelmoida syttymään haluttuun kellonaikaan halutulla teholla. Iltojen pimentyessä hämäräkytkin voi hoitaa ulkovalaistuksen esimerkiksi vaiheittain. Autotalliin voidaan asentaa liikeilmaisin, jolloin valot syttyvät automaattisesti. Yöaikaan ulkovalot palavat niinikään vain halutulla teholla.

Valaistus ja sen optimoiminen on vain yksi KNX-taloatomaation osa-alueista. Jos sinulla on jo taloautomaatio, voit lukea lisää uusista toiminnallisuuksista, kuten esimerkiksi valvontakameroista ja äänentoistojärjestelmistä Käyttäjät-osiostamme.